Information till lärare

Sidan jagharläst.se är skapad för att ge dig som lärare verktyg för att uppmuntra till lovläsning. Vi vill på ett roligt, enkelt och inkluderande sätt motivera barn att läsa utanför skolan. 

Anledningarna till att läsa på fritiden är många:

--> läsning är det bästa sättet att bli bättre på att läsa (om man kan avkoda)

--> läsning skapar ett större ordförråd

--> det är i lustläsningen som ett intresse för läsning formas

Jagharläst.se har en utmaning för varje lov, men varierande teman och färdighetsträning. Genom kluriga uppdrag och texter vill vi locka barnen till att använda sin läsning.

Sommarlovet är två månader långt och detta är tillräckligt länge för att glömma saker som inte används - till exempel läsning. Hårt förvärvade färdigheter i avkodning som inte helt automatiserats riskerar att försvagas, så att mycket arbete behöver göras om till hösten.

Det enklaste sättet att undvika att ett sommarlovstapp sker är att underhålla färdigheterna genom att läsa! Då sommarlovstappet är ett väldokumenterat fenomen så har vi använt oss av resultat ifrån amerikansk forskning för att ta fram ett digitalt verktyg som uppmuntrar till läsning.

Tanken är enkel - när eleven läst klart en bok så går hen in på jagharläst.se och fyller i en recension om boken, ger den ett betyg och tar en bild (frivilligt). Bokrecensionen skickas sedan som ett digitalt vykort till dig som lärare och efter sommarlovet har ni tillsammans skapat en lång lista med boktips. 

Samtidigt kan klassen vara med och tävla om ett bokpaket genom att läsa så många böcker som möjligt under sommaren. Förra året var rekordet 393 recenserade böcker. 

Ta del av tävlingsvillkoren och användarvillkoren

Ladda ner information till eleverna 

Ladda ner bokmärken till eleverna - färgglada  - färglägg själv 

Skriv ut diplom till eleverna.

Läs om förra årets vinnande klasserna här

På höstlovet vill vi visa på läsningens många användningsområden genom att utmana eleverna att genomföra ett läsrelaterat uppdrag varje dag och samla bokstäver. Varje dag finns en ny bokstav tillgänglig genom att rapportera uppdraget på jagharläst.se. För varje rapporterat uppdrag får du som lärare ett email med information. Om man samlar bokstäver ifrån alla dagar så kan de sedan kastas om och bildar då ett hemligt ord.

Exempel på uppdrag:

"Läs ett recept och baka/laga något"

"Besök ett bibliotek" 

"Läs en tidningsartikel"

Ladda ner information till eleverna: pdf

Ladda ner bokmärken till eleverna - färgglada - färglägg själv 

Skriv ut diplom till eleverna.

Under jullovet vill vi uppmuntra till läsförstående på ett traditionellt juligt sätt, genom att lösa julrim och gåtor. Varje dag publiceras en ny julgåta på jagharläst.se där eleverna får träna på att läsa mellan raderna, använda bakgrundsinformation och kreativitet för att lista ut rätt svar. Deras svar skickas i ett email till dig som lärare så att ni kan diskutera igenom rimmen efter lovet.

Exempel på gåtor: 

Ett lysande klot som syns på håll.
En naturlig satellit som spelar roll.
Vi följer dina faser från ny till full,
hur du än snurrar trillar du aldrig omkull.

Här får du en lekkamrat som viftar på svansen

och som gärna hämtar bollar när den får chansen.

Den kommer bli din bästa vän,

och hämta pinnar igen och igen.

Ladda ner information till eleverna: pdf

Ladda ner bokmärken till eleverna - färgglada  - färglägg själv

Skriv ut diplom till eleverna.

 

Under sportlovet utmanar vi till ett fakta-quiz varje dag. Svara på tre"Sant eller Falskt" frågor och tävla gärna mot kompisar eller familjemedlemmar om vem som vet mest med våra kluriga frågor!

Ladda ner information till eleverna: pdf 

Ladda ner bokmärken till eleverna - färgglada 

Skriv ut diplom till eleverna.

 

På påsklovet vill vi slå ett slag för läsning av faktatexter. Varje dag så gömmer vi ett påskägg i ett nytt land och det är upp till eleverna att klura ut vart ägget finns genom att läsa en kort text med olika fakta om landet. Ett email kommer till dig som lärare varje gång eleven skickat in en gissning. 


Exempel på ledtrådar:

  • ​Eiffeltornet är landets mest kända byggnad. Tornet är 324 meter högt och byggdes redan i slutet av 1800-talet.

  • Paris, landets huvudstad, är ett populärt resmål för turister. I Paris finns 173 museer och över 800 bibliotek!

  • I detta land uppfanns sporten parkour. Ordet parkour betyder hinderbana. Landet är också mycket känt för sin goda mat. Härifrån kommer croissant, baguette, aioli och escargot (sniglar)!

Ladda ner information till eleverna: pdf

Ladda ner bokmärken till eleverna - färgglada - färglägg själv

Skriv ut diplom till eleverna.

© 2020 LegiLexi Stiftelse. För mer information se www.legilexi.org